Prva Ljetna Balinjerada oduševila oko 15 000 gledatelja

Prva ljetna Balinjerada održana u Opatiji oduševila je Opatijce i njihove posjetitelje. Ljetno izdanje najpopularnije karnevalske manifestacije, vožnje na vozilima na kugličnim ležajevima ispunilo je sva očekivanja, a mašte nije nedostajalo.

Pune 33 godine Opatija je čekala da jedna od njenih najpopularnijih manifestacija Balinjerada dobije svoje ljetno izdanje. I, isplatilo se čekati. Oko 15 000 gledatelja i preko 200 sudionika obilježilo je opatijsku večer u atraktivnom, zabavnom, pozitivnom i veselom duhu. Već na samom početku, tijekom prvih spuštanja karića u isprobavanju postavljene staze, vidjelo se da će publika ispuniti opatijsku glavnu ulicu, jer već tada se tražila najbolja pozicija za gledanje događanja koja će uslijediti.

Veliki broj turista iz cijeloga svijeta neumorno je fotografirao i snimao svaki detalj. Sve to bilo je garnirano vrhunskom voditeljskom animacijom nadahnutog Marija Lipovšeka Battifiace, koji je nevjerojatnom energijom komunicirao i sa Mađarima, Nizozemcima, velikima i malenima, maskiranim i nemaskiranim posjetiteljima.

A kada je sve bilo spremno, krenula je i sama Balinjerada. Ljetno izdanje ove manifestacije je bilo revijalnog karaktera te se za razliku od zimskog izdanja sudionici nisu natjecali grupno i to brzinskim utrkivanjem, već su se stazom spuštali pojedinačno i revijalno te se tako borili za bogate nagrade 'za lepo videt' tj. za umjetnički dojam.

Kao i na zimskoj Balinjeradi, sudionici su se natjecali u četiri skupine: monopatini, karići unjuli, karići dvojki i merikanska vozila. Publika je uživala u originalnim nastupima sudionika, a valja reći da je najmlađi sudionik stazu prošao u rukama svoje mame i imao samo 10 mjeseci, dok je najstariji sudionik iza sebe ostavio više od 80 godina života.