Koji su fakulteti studentima najpoželjniji?

Nakon polaganja državne mature, maturante su dočekali upisi na fakultete. Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, studijske programe je u ljetnom upisnom roku prijavilo 40.385 kandidata. Koliko ih je ostvarilo pravo upisa i koji su najpoželjniji studijski programi provjerila je ekipa Dobrog jutra.

Višnja Francetić, načelnica u Središnjem prijavnom uredu Agencije za znanost i visoko obrazovanje gostovala je u emisiji i govorila o tome koliko je maturanata bilo prijavljeno za upis na fakultete te koliko ih je postalo studentima u ljetnom upisnom roku i koji su studiji ove godine najpoželjniji.

Ove godine, kroz Nacionalni informacijski sustav prijave na visoka učilišta prijavilo se 40 385 kandidata, a pravo upisa ostvarilo 29 590 kandidata. Najpoželjniji studijski programi su oni u području zdravstva, dok je najpoželjnije visoko učilište ove godine Visoka policijska škola.

Najpoželjniji studijski programi, među onima s kvotom većom od 10 su:
     1. Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu - Izobrazba trenera
     2. Zdravstveno veleučilište u Zagrebu - Fizioterapija
     3. Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci - Fizioterapija
     4. Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku - Fizioterapija
     5. Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu - Logopedija
Ovakav redoslijed dobije se kada se u omjer stavi broj prijava prvog prioriteta i kvote. U Agenciji interes računaju kao omjer broja prvog prioriteta i kvote. Što je omjer veći to je interes viši, odnosno teže je upisati studij.

Visoka učilišta za koja vlada najveći interes ako se gleda prema ukupnom broju prijava na prvo mjesto stavlja Filozofski fakultet u Zagrebu, zatim Ekonomski te Pravni fakultet u Zagrebu. Međutim, taj podatak ne govori dovoljno o njihovoj atraktivnosti, jasnija slika dobiva se kada se gleda omjer broja prvog prioriteta i kvote. Po tom kriteriju, najpoželjnija je Visoka policijska škola u Zagrebu, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu i Edukacijsko rehabilitacijski fakultet u Zagrebu.

I prošle godine najveći interes bio je za studijske programe u području zdravstva. Isto tako godinama je veliki interes za studij psihologije, ali u odnosu na prošlu godinu nije više u samome vrhu. Međutim, ovi podaci ne mogu se tumačiti kao pad interesa za STEM područja, jer su ti studijski programi i ove godine popunjeni. U Agenciji su uočili da je broj upisanih kandidata u iz polja računarstva, informacijskih i komunikacijskih znanosti veći nego prošle godine. Međutim, broj upisanih na humanističkim i društvenim programima ostaje i dalje veći, jer su i kvote na takvim studijima veće.

Već godinama, odnosno od 2010. godine, kad su počele prijave studijskih programa putem mrežne stranice Postani student, trend omjera upisa prema znanstvenim područjima nije se značajno mijenjao. Prema statističkim pokazateljima, na prvom su mjestu društvene znanost, zatim tehničke, humanističke te biomedicina i zdravstvo. Ono što se, ipak, primjećuje je porast interesa za tehničke znanosti i biomedicinu i zdravstvo, koje svake godine bilježe blagi rast.

Na stranicama studij.hr objavljeno je dosta informacija koje mogu maturantima pomoći pri odabiru studija. Na poveznici Sve o prijavama objavljena je statistiku s analizom atraktivnosti pojedinih studijskih programa. Također je objavljena i analizu potreba tržišta rada HZZ-a po županijama te akreditacijske preporuke, a svima je dostupna i studija o zadovoljstvu studenata studijskim programima i spremnosti za tržište rada koju je kao pilot projekt provela Agencija prošle godine, a koji se nastavlja i ove godine.

Kandidati koji u ljetnom upisnom roku nisu ostvarili pravo upisa na željeni studijski program mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok. Ostalo je još 8670 slobodnih mjesta, a prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku već počeo je 22. srpnja i trajat će do 20. rujna 2016. godine ili do roka koji odredi pojedino visoko učilište.


Novinarka Dada Žitko provjerila je zašto je Zdravstveno veleučilište u Zagrebu tako visoko na listi interesa budućih studenata. Na zdravstvenom veleučilištu bio je najpoželjniji studij za fizioterapeute koji prima 80 redovnih studenata, a za jedno mjesto natjecalo se čak 20 kandidata: