Mladi hrvatski filmaši na festivalu Giffoni Experience

Na jednom od najvećih svjetskih festivala za djecu, Giffoni Experience, koji je jučer završio u talijanskom gradiću Giffoniju sudjelovala je i hrvatska delegacija. Sedam članova sudjelovalo je u radu posebnog i regularnog žirija, a jedan od njih dobio je i priliku družiti se s gošćom festivala, popularnom holivudskom glumicom Jennifer Aniston.

Posebnost festivala, koji se održao od 15. do 24. srpnja, je što prikazane filmove namijenjene djeci i mladima ocjenjuju upravo oni sami. Organizatori su ove godine, potvrdivši uspješnu suradnju s Hrvatskim filmskim savezom, poslali rekordnih sedam pozivnica za mlade filmaše iz Hrvatske.

Posebne su pozivnice dobili Rebeka Čuljak iz Zaprešića, Miran Ratković iz Karlovca i Tin Ostrošić iz Slatine, koji su gledali filmove u dobnoj skupini starijoj od šesnaest godina. Ratković je bio odabran i u skupinu od petero sudionika za upoznavanje i druženje s Jennifer Aniston.

U radu regularnog žirija sudjelovalo je četvero mladih hrvatskih filmaša, što im je nagrada za talent koji pokazuju na području filmskog stvaralaštva. U žiriju starijem od trinaest godina bile su Petra Veselin iz Fužina te Katarina Jukić iz Zagreba, a u žiriju dobne skupine 16+ Mario Mateljić i Mirsad Mahmutović iz Studija kreativnih ideja iz Gunje. Mlade je na festival i ove godine vodila profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture te dugogodišnja suradnica HFS-a, Ana Đordić.