Premijera Uyssesa 'Shakespeare ljetne noći - varijacije'

Na tvrđavi Minor večeras će premijerno, u koprodukciji kazališta 'Ulysses' i Muzičke akademije, biti izvedena predstava 'Shakespeare ljetne noći - varijacije' u režiji Lenke Udovički. Njome će kazalište Ulysses obilježiti 400. obljetnicu smrti najvećega dramatičara i pjesnika svih vremena Williama Shakespeara, najavljeno je na konferenciji za novinare na Brijunima.

Po riječima dramaturginje Željke Udovičić Pleština, program ovogodišnje, 16. sezone kazališta Ulysses posvećen je 400. godišnjici smrti književnog velikana Williama Shakespearea. Nova će predstava, kao hommage, teatarski prošetati gledatelja od Shakespearova doba do danas oslanjajući se na odabrane motive kraljevskih kronika, tragedija, ali i mitskih scena ljubavnika te na poetsku snagu njegovih soneta, dodala je. Riječ, pokret i glazba su jednakopravno zastupljeni u predstavi i oni će nas voditi kroz dramaturšku strukturu koja će svoju priču tkati upravo u suodnosu stiha te njegove scenske interpretacije i transformacije kroz ta četiri stoljeća, naglasila je dramaturginja.  

Redateljica Lenka Udovički istaknula je kako glavne uloge u predstavi tumače Radko Polič, koji je Čuvar Shakespearova pamćenja, Katarina Bistrović Darvaš, koja glumi samog Shakespearea te Maja Posavec u ulozi Vještice, a u predstavi sudjeluje i mnoštvo mladih snaga odnosno studenti zagrebačke Muzičke akademije te riječki studenti glume. Autor glazbe je Nigel Osborne, koreograf Staša Zurovac, a kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov dok je za dizajn zvuka zaslužan Davor Rocco.

Osnivač kazališta Ulysses Rade Šerbedžija naglasio je da unatoč teškim trenucima za kulturu i umjetnosti uopće, oni nastavljaju i dalje sa svojim planovima, a Shakespearova djela su danas itekako aktualna dok je Radko Polič istaknuo svoje oduševljenje ovom pozornicom i činjenicom da voli biti na pozornici.

Duško Ljuština rekao je da se prije 42 godine dogodio najbolji Hamlet na Lovrijencu, a ove godine, kada se obilježava ta značajna godišnjica, gledatelji će moći pogledati nešto posve novo.