'Tangerine' otvorio Motovun Film Festival

Projekcijom humoristične drame 'Tangerine' američkog redatelja Seana Bakera u utorak navečer je na motovunskom trgu svečano otvoreno 19. izdanje Motovun Film Festivala koji će u idućih pet dana, od jutra do kasno u noć, dati pregled najvažnije produkcije s recentne nezavisne svjetske scene.

U pet festivalskih dana bit će prikazano stotinjak naslova najrazličitijih žanrova u nekoliko programa, najavljeno je s MFF-a. Festival je otvorila američka humoristična drama 'Tangerine' Seana Bakera, jedan od 21 filma Glavnog programa. Taj višestruko nagrađivani nezavisni hit u potpunosti je snimljen mobitelom i predvodi generaciju filmova nastalih korištenjem novih tehnologija, čemu i motovunski festival želi dati pozornost.

Selektorica glavnoga programa festivala Milena Zajović iz programa je kao posebno vrijedne filmove, uz Bakerov 'Tangerine', izdvojila film Kelly Reichardt 'Neke žene' i mađarski film Attile Tilla 'Ubojice na kotačima'. Osim Jarmuschova dokumentarnog filma o karijeri, glazbi i fenomenu grupe The Stooges i 'Tangerine' premijerno prikazanoga na Sundance Film Festivalu, u glavnom filmskom programu bit će prikazana i crna komedija Brune Dumonta 'Slack Bay' te pobjednik Berlinala 'Gori more' Gianfranca Rossija koji donosi pogled na aktualnu migrantsku krizu iz perspektive dvanaestogodišnjaka.

Tu su i '(M)Učenik' Françoisa Chalaisa, dobitnik nagrade u Cannesu, američki film 'Neke žene' s poznatom glumačkom postavom koju čine Laura Dern, Michelle Williams i Kristen Stewart te premijera argentinskog kandidata za Oscara 'Klan', filma koji donosi priču temeljenu na zlodjelima obitelji profesionalnih otmičara. Zemlja partner festivala je Italija koja će se predstaviti s tri prateća programa.

Program 'I grandi maestri' posvećen je petorici najboljih talijanskih redatelja današnjice, 'Il Mezziogiorno' filmovima sa samoga juga Italije, a 'Commedia all' Italiana' donosi program 'stvoren za smijeh do suza'. Temi jačanja desnice u zemljama središnje Europe posvećen je popratni program pod nazivom 'Gdje ste bili 2016?' u kojemu će biti prikazani filmovi poput njemačkoga 'We Are Young. We Are Strong', grčkog 'Fascism Inc.' i rusko-izraelskog dokumentarca 'Credit for Murder'.