Hrvatska gastronomija na francuskoj nacionalnoj televiziji

Dalmacija se, poznato je, može pohvaliti vrhunskom gastronomijom. Što i kako se kuha, došla je provjeriti ekipa francuske nacionalne televizije predvođena Marinom Raibaldi, Hrvaticom koja je voditeljica vremenske progonoze i vrlo gledanog kulinarskog showa.

Već šest godina svaki dan kuham, ponekad s profesionalnim šefom, ponekad s djecom. Četvrtkom dolaze gledatelji koji se javljaju koji žele s nama kuhati i svaki dan je novi recept i neka nova ideja. Ne radi se samo o korzikanskoj ili francuskoj kuhinji, radi se o mediteranskoj, objašnjava Marina.

Pa se i naša kuhinja našla među odabranima. Kako i ne bi kad je Marina rođena Hrvatica koja se prije trideset godina preselila u Francusku. Prije 18 godina pokucala je na vrata televizije i dobila posao.

Završila sam žurnalistiku na Sorboni, radim osamnaest godina na TV-u i želja mi je bila da više surađujem s Hrvatskom televizijom. Prvo da ne zaboravim hrvatski, a drugo da pokažem ljepote i kvalitete, kaže Marina.

U tome joj je pomogao jedan od najboljih kuhara u našoj zemlji Damir Tomljanović. Pokazao sam da hrvatska tradicija može biti isto tako drukčija. Spoj tradicije i nečeg modernog pokazao je da ima korijene iz Italije, Grčke, Francuske, objašnjava Damir.

A kad već ne mogu kušati, milijuni gledatelja sve će o našoj kuhinji saznati za mjesec i pol. Savršena je to reklama i pozivnica Francuzima da se osobno uvjere u sve ono što im Hrvatska može pružiti.