Otvoren srednjovjekovni festival 15. Rabska fjera

U gradu Rabu u ponedjeljak je otvorena 15. Rabska fjera, jedan od najstarijih i najbolje posjećenih srednjovjekovnih festivala u zemlji.

Festival je službeno pred mnoštvom građana i turista na Trgu svetog Kristofora otvorio rapski gradonačelnik Nikola Grgurić, a na otvaranju su bili i ministar turizma Anton Kliman, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić te drugi uzvanici. Nakon otvaranja sudionici svečanosti su u povorci došli do Gradske lože.

Fjera traje tri dana tijekom kojih na ulicama i trgovima gradske jezgre više stotina kostimiranih obrtnika i drugih građana Raba prikazuje stare obrte i zanate te pripremaju jela i pića prema izvornim recepturama starim nekoliko stoljeća. Na plaži je sagrađeno cijelo ribarsko naselje pa se posjetitelji mogu upoznati s tradicionalnim ribolovnim tehnikama. Trećeg dana manifestacije organizira se viteški turnir samostreličara.

Prva povijesna fjera održana je temeljem odluke tadašnjeg Velikog vijeća grada Raba 1364. godine kao proslava oslobođenja od Venecije, u čast Ljudevita Velikog koji je Rab proglasio slobodnim municipijem. Prva fjera trajala je sedam dana.