Svjetska premijera Meštrovićeva 'Četiri godišnja doba za tri klavira'

Matej Meštrović, Matija Dedić i poznati turski pijanist i skladatelj Hakan Ali Toker praizveli su u ponedjeljak navečer ispred Kneževa dvora u povijesnoj jezgri Dubrovnika 'Četiri godišnja doba za tri klavira'.

Riječ je o dugo iščekivanoj svjetskoj premijeri Meštrovićeve obrade Vivaldija za tri klavira. Koncert je zbog kiše kasnio, no to nije omelo publiku koja je sat vremena čekala i dočekala glazbenike. Veliki je osjećaj da potpuno rasprodani koncert čeka punih sat vremena da prestane kiša. Vivaldi je praizveden u Dubrovniku s još dvoje vrhunskih pijanista. Sretan sam što su prihvatili ovu suradnju, rekao je Meštrović nakon nastupa. Dodao je kako se zbog lošeg vremena odustalo od dijela programa, a kako je za bis publika mogla čuti Brahmsov Mađarski ples br. 5.

Matej Meštrović je jedan od najsvestranijih umjetnika na hrvatskoj kulturnoj sceni. Pijanist i skladatelj, svoje područje interesa i djelovanja ne ograničava isključivo na pozornicu. Godine 2013. započinje suradnju s redateljem Krešimirom Dolenčićem, pa osim kazališnih predstava 'Buba u uhu' i 'Čudesna Šuma' dvije godine zaredom otvara Dubrovačke ljetne igre sa skladbom 'Neka uđu'

Matija Dedić obilježio je ovogodišnju dodjelu Porina, osvojivši ih čak šest, među kojima i onaj za album godine. Jazz album 'Matija svira Arsena' proglašen je najboljim na 23. dodjeli Porina. Od strane Hrvatskog društva skladatelja dobio je nagradu za album pod nazivom 'Octopussy' u kategoriji najboljeg mladog hrvatskog skladatelja i autora u posljednjih deset godina.

Turski pijanist, skladatelj i pedagog Hakan Ali Toker, osim formalne naobrazbe, bavio se proučavanjem improvizacije i turske glazbe, a sam je naučio svirati instrumente kanun i harmoniku. Do danas je nastupao u 28 zemalja kao solist i s drugim umjetnicima. Tijekom devet godina provedenih u SAD-u, bavio se i glazbom Srednjeg istoka, Središnje Azije i Južne Amerike. Dijelio je pozornicu s brojnim renomiranim umjetnicima istoka i zapada, ali i surađivao s različitim ansamblima, pjevačima, plesačima, pjesnicima i žonglerima.