Preminuo istaknuti hrvatski prozaik, akademik Slobodan Novak

U Zagrebu je u ponedjeljak 25. srpnja, u 92. godini preminuo istaknuti hrvatski prozaik, romanopisac i esejist, akademik Slobodan Novak.

Svoj je književni opus započeo 50-tih godina pišući poeziju, no vrlo brzo se preorijentirao na pripovjednu prozu koju počinje objavljivati u 'Krugovima' i 'Republici'. Među njegovim prvim značajnijim djelima su kratki autobiografski roman 'Izgubljeni zavičaj', objavljen 1955., a njegov najpoznatiji roman 'Mirisi, zlato i tamjan' iz 1968. smatra se antologijskim djelom hrvatske književnosti. 

Izabran je za izvanrednog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 1983. godine, a od 1991. za redovnoga člana. Bio je član Upravnog odbora Društva hrvatskih književnika i više puta član ocjenjivačkog suda državne nagrade 'Vladimir Nazor', 'Lykosove' nagrade, Nagrade 'Matice hrvatske' te Nagrade 'Večernjeg lista' za kratku priču. 

Premda iza sebe nije ostavio opsegom velik književni opus, njegova su djela, prema ocjeni i kritike i publike, u samom vrhu hrvatske moderne proze.