Što činiti kad zmija ugrize?

Zmija je životinja koje se ljudi najčešće boje. No, one su korisni stanovnici prirode i velika većina ih nije otrovna. U Hrvatskoj postoji 15 vrsta zmija i samo tri su otrovne.

Iako su zmije već u proljeće izašle iz hibernacije i prisutne su u prirodi, ljeti trebamo biti posebno oprezni jer nas od ugriza zmije slojevi odjeće ne štite. Kod nas postoje tri vrste zmija otrovnica - riđovka, poskok i planinski žutokrug. Ove prve dvije su znatno češće, a riđovka je najraširenija, kaže prim. mr. sc. Tomislav Maretić iz Klinike Fran Mihaljević u Zagrebu.

No, što raditi ako zmija zaista ugrize? Nikako nemojte isisavati otrov, niti stavljati podvez jer otrovi naših zmija djeluju lokalno. Podvez vrijedi jedino kod azijskih zmija koje uzrokuju teške neurološke ispade, objašnjava prim. mr. sc. Tomislav Maretić. Važno je znati i da su se zdravstvene ustanove za ovu sezonu već opskrbile te možemo biti sigurni da će nam pomoći.

No, uvijek je dobro otići liječniku i požuriti se ako se pojavi neki od sljedećih simptoma; veliki hematom, oteklina, jaka bol, trnci u čeljusti, dvostruka slika, vjeđe koje padaju, povraćanje, proljev i pad tlaka. Više o tome doznala je ekipa emisije 'Dobro jutro, Hrvatska'.