Nova otkrića na arheološkom lokalitetu Tahijev grad

Na arheološkom lokalitetu Tahijev grad u Donjoj Stubici, gdje je lani pronađen džepni sunčani sat iz sredine 16. stoljeća, završila je ovogodišnja sezona arheoloških istraživanja. Arheolozi su ponovno otkrili zanimljive nalaze.

Uz mnogo drugih pokretnih nalaza, ostaci drvene građe ispod zidina Tahijeve kurije najzanimljivije su ovogodišnje otkriće arheologa.

Dendrokronološkom analizom odredit će se starost drveta. Time bi se moglo utvrditi i doba najranijeg stanovanja na ovom lokalitetu, dakle, i prije Franje Tahija i Seljačke bune. Do sada je poznato da je ovdje postojala utvrda u 14. stoljeću, a novi nalazi mogli bi pomaknuti granicu i dublje u povijest.

Prije Tahijeva grada u Donjoj Stubici arheolozi su istražili i lokalitet Samci u Gornjoj Stubici. Uz barokni dvorac Oršić, kako su i očekivali, pronašli su ostatke kaštela Samci iz petnaestog stoljeća.

Novi nalazi obogatit će ponudu Muzeja seljačkih buna. Dio njih nakon obrade bit će izložen u dvorcu, a otkopane zidine kaštela trebale bi biti konzervirane i predstavljene posjetiteljima "in situ".