Franceki - autentični zagrebački suveniri

Suvenir nas često, i godinama nakon posjeta, asocira na ugodne trenutke provedene na nekom mjestu. Turisti koji posjete Zagreb sada mogu kupiti i jedan novi. U moru jeftinih uvoznih suvenira, ovaj nastaje u samom središtu grada, u Ilici.

Popularni Franceki, zagrebačke vodene pumpe, tijekom ljeta su omiljeno mjesto za one željne osvježenja. Od sada ove Franceke možete uvijek imati sa sobom. Pretvoreni su u novi zagrebački suvenir. Za sve je zaslužan umjetnik Boris Bare, iz kolektiva Pimp my Pump.

Iako ih se sjeća još iz djetinjstva, Borisa su Franceki počeli ozbiljnije zanimati prije pet godina. Prvo ih je uljepšavao na ulicama, a sada izrađuje minijature. Uvjeren je da će ih turisti kupovati kao uspomenu.

Mali Franceki proizvode se u nekoliko faza. Sve počinje odlijevanjem u kalup, a zatim se ručno boji u Borisovu ateljeu gdje Franceke možete i kupiti. Svaki primjerak je unikatan.

Francek je tako od zaboravljenog željeznog promatrača postao šarena simpatična uspomena na Zagreb. Kada vas sljedeći put turist pita što je autentičan zagrebački suvenir, uz šestinski kišobran i licitarsko srce dodajte - Franceka.