Postira Seaside Film Festival na Braču

Međunarodni festival kratkometražnog filma Postira Seaside Film Festival u svom šestom izdanju prikazat će četrdesetak kratkometražnih igranih filmova. Festival u Postirama na otoku Braču održava se do 31. srpnja.

Organizatori festivala najavljuju dosad najbogatiji program na postirskoj Pjaci, gdje će se velikim dijelom prikazivati filmovi nagrađeni na prestižnim svjetskim nagradama. Već prvu večer prikazuju se dva filma nominirana za Oscara u kategoriji kratkog filma.

To su irski Boogaloo i Graham Michaela Lennoxa, simpatična obiteljska priča o borbi dvojice braće i njihovog oca da u kući zadrže neobične kućne ljubimce, te austrijsko-njemački Sve će biti u redu Patricka Vollratha, napeta obiteljska drama o ocu koji se nakon razvoda ne može pomiriti s tek povremenim susretima s kćerkom. Irski je film i dobitnik BAFTA-e, a austrijsko-njemački je nagrađen u Cannesu. Iste večeri na programu je i novozelandska komedija Crna Dama Ivana Bargea, dobitnika nagrade publike na najprestižnijem festivalu kratkog filma Clermont-Ferrandu.

Iz glavnog festivalskog programa izdvaja se i palestinsko-francusko-njemačka komedija Zdravo Marijo Basila Khalila o iznenada prekinutoj rutini časnih sestara u samostanu na Zapadnoj obali, te kosovsko-britanski film Prijatelj Jamiea Donoughuea, ratna drama o dvojici dječaka čije bezbrižno djetinjstvo prekidaju ratna zbivanja na Kosovu.

Prve dvije večeri prikazuju se filmovi iz međunarodne konkurencije koji se natječu za nagradu publike. Po jedan je dan rezerviran za hrvatske filmove te za festivalsku temu, a dva dana će se prikazivati i kasnonoćni program Midnight Shorts.

Revijalni dio programa donosi hrvatske filmove, među kojima su Kokoška Une Gunjak i Piknik Jure Pavlovića, dobitnici europskog Oscara, te Goranova ulica Matije Vukšića, Indonezija Darie Blažević i Munja Gorana Jovanova Gonza.

U sklopu nastavka suradnje s Cottbus Film Festivalom, prikazat će se kratkometražni pobjednik tog cijenjenog festivala, bajkoviti ruski film Fedorovo putovanje po Moskvi na početku 21. stoljeća Aksinya Goga.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a za publiku (očekuje se više od dvije tisuće posjetitelja) pripremljen je i bogati popratni program.

Postira Seaside Film Festival organizira mala grupa entuzijasta okupljenih u udrugama Lanterna Magica i Unika.