Kreme za piling sadrže mikrogranule štetne za morsku faunu

Tijekom samo jednog pilinga lica u odvodni sustav otiđe 94,500 toksičnih mikrogranula koje se potom odlijevaju u mora i rijeke, a ondje ih konzumiraju morske životinje, što zagađuje oceanske i morske ekosustave, otkrili su znstvenici sa Sveučilišta u Plymouthu.

Sićušne plastične granule, koje se nalaze i u pastama za zube, premalene su da bi ih zaustavili i najsitniji filteri odvodnog sustava prije nego što se uliju u rijeke i mora. Mikrogranule su jedan od najbrže rastućih oblika zagađenja morske flore i faune. Pošto stignu u probavni sustav jedne životinje, nastavljaju "putovanje" hranidbenim lancem.

Dosad je peticiju koju je pokrenuo britanski Greenpeace protiv upotrebe mikrogranula u kozmetičkim proizvodima potpisalo više od 300.000 ljudi.

Ove plastične granule iz kanalizacije dospijevaju izravno u mora i rijeke i mogu ozbiljno naštetiti morskoj fauni. Ne trebam posebno isticati da mogu završiti i na vašem tanjuru, u hrani iz mora. Posljedice po zdravlje još su nam nepoznate, kaže aktivistkinja Greenpeacea Louise Edge.

Sjedinjene Države i Kanada već su zabranile upotrebu mikrogranula u kozmetici, a britanski Greenpeace pozvao je novoimenovanu ministricu zaštite okoliša Andreu Leadsom da poduzme odgovarajuće korake. Britanska vlada već je objavila da smatra kako je zabrana korištenja mikrogranula jedan od prioriteta, kazala je Edge.