Pod hramom Maja otkriven drevni vodovod

Meksički arheolozi otkrili su drevni vodovod pod jednim od najvažnijih hramova Maja u Meksiku, objavili su u utorak znanstvenici.

Devet kanala dugih 17 metara otkriveno je pod hramom iz 7. stoljeća u Palenqueu u saveznoj državi Chiapas, koji je na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, rekao je voditelj iskapanja Arnaldo Gonzalez Cruz. Složeni vodovodni sustav povezivao je kralja K'inicha Janaahb'a Pakala, vladara Palenquea i majanskog boga vode Chaaca, pojasnio je Gonzalez.

Analiza hijeroglifa iz hrama pokazala je da se možda odnose na proljeće i predstavljaju simbolički put podzemnih voda, utjelovljen u otkrivenim kanalima, kaže on. Smješten u državi Chiapas na jugu Meksika, drevni grad Palenque jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta iz doba Maja.

Arheolozi su to mjesto počeli radarom istraživati 2012., misleći najprije da se radi o geološkoj anomaliji. Odlučili smo to podrobnije analizirati i otkrili da se radi o složenom sustavu kanala ukopanih u stijenu, točno ispod grobne komore, rekao je Pedro Sanchez Nava, koordinator u Nacionalnom institutu za antropologiju i povijest.