Impozantna zbirka od 500-tinjak vrsta kaktusa

Zbog oštrih bodlji koje su razvili da bi preživjeli u zahtjevnim uvjetima američkog kontinenta odakle potječu, kaktusi su za mnoge uzgajivače veliki izazov. No ljubav i trud uzgajivača, kaktusi obilato nagrađuju svojom ljepotom. Na Obiteljsko poljoprivrednom gospodarstvu Darinke Šantić iz Mekiša u Podravskim Sesvetama, živi se od uzgoja paprike, a uživa u kaktusima.

Još od ranog djetinjstva Darinka voli kaktuse. Ponosna je vlasnica impozantne zbirke od 500-tinjak vrsta zbog koje visoko kotira u društvu hrvatskih kaktusara.
Kaktusi zauzimaju sve više mjesta u plasteniku u kojem obiteljsko gospodarsvo Šantić uzgaja presadnice povrća. Bodljikave ljepotice u plasteniku ostaju cijele godine.

Ja njih moram zalijevati svaki drugi treći dan, ovisno o vremenu, jer tu zna biti i plus 50, ali tad oni najbolje rastu. Meni nisu zahtjevni, nemam ni propadanja, vjerojatno im odgovaraju uvjeti, objašnjava Darinka.

Svoje kaktuse sadi u dravski pijesak - zato joj, kaže Darinka, tako dobro i uspijevaju. Najvažnija je ipak, naglašava, ljubav koju im daje - a oni joj svojom nevjerojatnom ljepotom nesebično uzvraćaju.