Uskočki boj na kliškoj tvrđavi

Starodrevni Klis i njegova slavna tvrđava posljednjega ovoljetnog srpanjskog vikenda iznova će osvanuti u čudesnom ruhu oživljene povijesti. Na tvrđavi će biti uprizorena rekonstrukcija povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske.

Dvodnevni program počinje u 18 sati otvorenjem Sajma starih obrta i zanata, slijede mimohod i programi viteških skupina, koncerti, a središnji program povijesne bitke iz 1532. godine je sutra u 21,15 sati.

Scene opsade, navale, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi u koreografskoj i dramskoj izvedbi oko 250 kostimiranih sudionika, članova 24 povijesne postrojbe iz raznih krajeva Hrvatske te skupina iz Slovačke, Slovenije i Mađarske, dvije će večeri, u oko sat i pol programa ispuniti zidine Tvrđave. Dakako uz pucanje iz topova, pušaka i kubura, borbe mačevima, kopljima, buzdovanima i nadžacima, plotune iz katapulta, hitce zapaljivim strijelama, razni oklopi, srednjovjekovni štitovi, pješaštvo, konjička potpora…

Danas će pored Uskočke oružarnice na tvrđavi u 21 sat biti predstavljena i knjiga 'Tvrđava Klis - Priča o uskocima i Petru Kružiću' autorice Vesne Glavine, u izdanju Školske knjige Zagreb.

Broj karata za rekonstrukciju povijesne bitke u kliškoj tvrđavi je ograničen iz sigurnosnih razloga. Za sva ostala događanja u podnožju kliške tvrđave (sajam, viteški turniri, žongleri, iluzionisti...) ulazak  je slobodan.