Slavonski med dobio nacionalnu oznaku izvornosti

Slavonski med dobio je nacionalnu 'oznaku izvornosti' kojom je potvrđena njegova izvornost i iznimna kvaliteta. Rješenje je Udruzi proizvođača slavonskog meda izdalo Ministarstvo poljoprivrede, a u cijeli proces zaštite meda uključeni su pčelari iz sedam slavonskih županija.

Oznaka izvornosti pomoći će slavonskim pčelarima koji su posljednjih nekoliko godina suočeni s velikim uvozom meda u Hrvatsku. Time bi njihov proizvod pod prepoznatljivom oznakom 'slavonski med' na policama trgovina postigao veću tržišnu cijenu.

Kupcima na hrvatskom tržištu oznaka će pojednostavniti kupnju te jamčiti kvalitetu i izvornost kao i to da on nije pomiješan s uvoznim medom. Pod ovom oznakom med će biti prepoznatljiv na nacionalnom tržištu, ali i kreće procedura koju će u roku od dva mjeseca pokrenuti na razini Europske unije za konačnu zaštitu meda iz ovog područja.

Do sada je na europskom tržištu zaštićeno 12 hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, a izlazak na tako veliko tržište s medom pod europskom markicom izvornosti, za slavonske pčelare mogla bi biti prekretnica u povećanju proizvodnje i opstanku domaćeg pčelarstva.