Znanstvenici od titana i zlata stvorili novi supertvrdi metal

Znanstvenici su u laboratoriju stvorili supertvrdi metal, spoj titana i zlata, piše u petak BBC. Ta je legura najtvrđa poznata metalna supstanca kompatibilna s ljudskim tkivom, kažu američki fizičari.

Materijal je četiri puta tvrđi od čistog titana i pogodan je za izradu dugotrajnih medicinskih implantata, ističu oni. Postojeći umjetni kukovi i koljena moraju se zbog istrošenosti mijenjati nakon deset godina. Pojedinosti o novom metalu objavljene su u časopisu Science Advances.

Profesorica Emilia Morosan sa sveučilišta Rice u Houstonu kaže da su do otkrića došli radeći na magnetima od titana i zlata. Novi materijal morali su pretvoriti u prah da bi provjerili njegovu čistoću, ali je beta-Ti3Au, kako se on stručno zove, bio toliko tvrd da se nije mogao smrviti. Materijal je pokazivao veću čvrstoću od svih poznatih legura titana i zlata, ali i od svih drugih sintetiziranih legura, rekla je Morosan.

Dodala je da čvrstoća u kombinaciji s biokompatibilnošću čini tu leguru 'spojem nove generacije koji može značajno produžiti trajanje dentalnih implantata i umjetnih zglobova'. Novi metal mogao bi se primjenjivati i u industriji bušenja nafte i plina, proizvodnji sportskih rekvizita i brojnim drugim područjima, dodala je.