Tko napusti kućnog ljubimca, čeka ga kazna do 15 000 kuna

U sezoni godišnjih odmora znatno se povećava i broj napuštenih kućnih ljubimaca, a neodgovorne vlasnike ne sprečavaju ni novčane kazne koje mogu iznositi i 15.000 kuna. Što čeka napuštenu životinju i zašto propisane kazne ne djeluju istražila je ekipa emisije 'Dobro jutro, Hrvatska'.

Za Božić pod bor, na ljeto na ulicu, tužna je sudbina mnogih pasa, mačaka i drugih kućnih ljubimaca. Napuštenim životinjama na ulici prijete glad, žeđ i razne opasnosti, a mjesta u azilima je malo. 

Azili za nezbrinute životinje putem ugovora s gradovima dobivaju oko 2000 kuna po psu za 60 dana smještaja. Većina hrvatskih azila koristi zakonsku mogućnost da usmrte psa koji se dotad ne udomi, a beskrupulozni vlasnici azila zato mogu i zarađivati na nesretnim životinjama bez da išta ulažu u njih.

Za napuštanje kućnih ljubimaca propisane su kazne od 5.000 do 15.000 kuna, no malo neodgovornih vlasnika ih zaista i plati. Većina ljudi koji napuste ljubimce neće dobiti čak ni prijavu jer je teško utvrditi vlasnika ako životinja nije mikročipirana, a to je propis kojega se mnogi ne drže.