Land art staza Stražica - Sapaćica

Parku prirode Učka na Čićariji otvorena je nova 'Land art staza Stražica - Sapaćica". Riječ je o ne toliko zahtjevnoj stazi dugoj gotovo 7 kilometara koju mogu proći i djeca i starije osobe. Na njoj su postavljene  umjetničke instalacije koje propitkuju odnos čovjeka i prirode. 

Prirodne ljepote južnih obronaka Ćićarije ostavljaju bez daha. Mir, spokoj, tišina okružuju litice Stražice i pašnjake Sapaćice. Pravo mjesto za meditaciju. Nakon užurbanoga radnoga dana mjesto je to nesmetanog povezivanja s prirodom.

Radi se o land art stazi, znači stazi koja na malo drugačiji način predstavlja i promišlja prirodu. To je staza na kojoj se posjetitelje poziva na razmišljanje, na propitivanje i općenito odnos ljudi prema prirodi, ističe Egon Vasilić, ravnatelj JU Park prirode Učka.

A usred tih padina golo crveno stablo. Rad zagrebačkoga slikara Borisa Pecigoša. Godinama ovaj umjetnik s riječkom adresom crpi snagu i motive iz prirode. Ono  samo po sebi govori o negativnom utjecaju čovjeka na prirodu jer se nalazi ovdje između trase dalekovoda i plinovoda pa smo htjeli ne ignorirati taj nekakav čovječji utjecaj na prirodu, nego naglasiti da neke neprirodne tvorevine koje strše  u prirodnoj ljepoti, rekao je umjetnik.

Šetajući nailazimo na land art rad 'otisci dlanova' koji pak šalje poruku o pozitivnom utjecaju čovjeka na prirodu. Da nema njega ne bi bilo ni pašnjaka  koji su nemjerljiv izvori  pozitivnoga utjecaja na bioraznolikost prirodnoga svijeta. Nepunih 7 kilometara staze u parku prirode Učka može se lagano prijeći za otprilike 3 sata - dovoljno za punjenje baterija za novi radni dan.