Film koji nije film o Ivici Todoriću prikazan u Motovunu

Na motovunskom filmskom festivalu danas je održana testna projekcija dokumentarnog filma Gazda: Tranzicija/privatizacija/korporacije u režiji Darija Juričana.

Premda podnaslov filma glasi Ovo nije film o Ivici Todoriću, upravo je Todorić glavni junak ovog filma. On u njemu nije želio sudjelovati, a film se uglavnom temelji na dokumentima i arhivskim materijalima iz proteklih nekoliko desetljeća.

U Sasvim malo kino bilo je dopušteno ući, ali ne snimati, pa čak ni fotografirati. Ali publika je svejedno izašla zadovoljna. 

Film prati sudbinu Ivice Todorića od proizvođača cvijeća do vlasnika poslovnog imperija koji zapošljava više od 60 000 ljudi. Govori se o privatizaciji Unikonzuma, otvaranju prvog Konzuma bez građevinske dozvole, o Kulmerovim dvorima koji su se iz hotela javne namjene pretvorili u privatni dvorac te o vječnom misteriju žita nestalog iz robnih rezervi.

Znali smo da je teška tema, da će bit teško naći sugovornike, da će se jako teško otvarati dokumenti, i znali smo da će bit problema. Nismo jedino znali da će nam trebat tri godine. Mislili smo da će nam trebat godina, godina i pol, istaknuo je redatelj filma Darijo Juričan.  

Autor je počeo raditi na filmu inspiriran činjenicom da je njegov otac do mirovine radio u Konzumu. Bio je vršnjak Ivice Todorića i zajedno su išli u školu. Sredstva za dovršavanje filma još se skupljaju.