Brenda Brkušić - jedina dokumentaristica u Hollywoodu koja snima filmove o Hrvatskoj

U Los Angelesu je dom jedne od dobitnica nagrade Mreže hrvatskih žena i višestruke dobitnice Emmyja - Brende Brkušić. S njom je razgovarala naša Mirna Farkaš.

Sezona nagrada u filmskom svijetu nekako završava početkom ljeta. Jedna od posljednjih dodjela u sezoni, dodjela nagrada televizijske akademije 68. po redu Emmy, održana je protekloga vikenda u Los Angelesu. Šesti put slavila je Brenda Brkušić Milinković. Nagrade je dobila za dokumentarne filmove Variety Studio: Actors on Actors i China's Challenges: Can China be Harmonious.

Uvijek je čast kad te prepoznaju kolege u televizijskoj akademiji. Oni predstavljaju najkvalitetnije od kvalitetnog televizijskog posla, rekla je Brenda.

Brenda je i jedina dokumentaristica u Hollywoodu koja u kontinuitetu snima filmove o Hrvatskoj. Što i nije čudno s obzirom da joj je tata s Hvara, a majka s Murtera. Posljednji u nizu nagrađivani je film o hrvatskoj balerini Miji Čorak Slavenskoj Mia: A Dancer's Odyssey.

S pričom o Miji sam se susrela prije otprilike 10 godina kada je kćer Mije Slavenske Maria Ramos vidjela moj prvi hrvatski filma 'Sloboda iz očaja'. Bio je prikazan u SAD-u na televiziji. Zamolila me da snimim film o životu njene majke. Bila sam opčinjena pričom o njenom životu, njenom izbjeglištvu iz Hrvatske i povratkom u Hrvatsku. S tom pričom se mnogo emigranata u SAD-u moglo poistovjetiti. Kao i mnogo Hrvata izvan Hrvatske, objašnjava Brenda.

I na kraju, ovog interkontinentalnog razgovora gdje jednoj radni dan tek počinje, a drugoj završava, možemo samo zaželjeti da se uskoro vidimo u Hrvatskoj.

Nadam se sljedećeg ljeta. Nadam se i da ću doći s mužem, on je također Hrvat. Moji su roditelji u Hrvatskoj cijelo ljeto. I svima bi se željela zahvaliti na podršci koju mi pružaju, rekla je.

Mi smo se njoj zahvalili na filmovima. Do viđenja sljedećeg ljeta.