Ištvančićev film 'Sve je bio dobar san' pobjednik festivala u Rijeci

Dokumentarni film 'Sve je bio dobar san' redatelja Branka Ištvančića i producenta Antuna Ivankovića na 7. festivalu hrvatskih katoličkih filmova Trsat 2016. u Rijeci dobio je tri nagrade, Grand Prix za najbolji film Festivala, nagradu za najbolju režiju i nagradu za najbolju glazbu.

U obrazloženju Festivalskog žirija navodi se kako je film potresan, intiman i dirljiv dokumentarac. 'Sve je bio dobar san' nije samo film s pričom iz početka Domovinskog rata, već je to prikaz plemenitog htjenja i svojevrsnog križnog puta mladića koji se žrtvovao za stvar u koju je vjerovao, ističe žiri i dodaje kako vjera i žrtva snažno dominiraju pričom filma i potiču svakog gledatelja da proživi tragediju ubijenog sina i ožalošćene majke u potrazi za njegovim kostima.

Najboljim redateljem žiri je jednoglasno proglasio Branka Ištvančića, koji, kako se navodi, nije ovim filmom samo potvrdio svoj status jednog od najboljih hrvatskih suvremenih dokumentarista, već je napravio važan iskorak naprijed. Slobodno se može reći da je ovo do sada njegov najbolji dokumentarac u kojem je iskazao svoje autorsko sazrijevanje, navodi žiri i dodaje kako Ištvančić u filmu prati dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegova promišljanja, tragiku ljudske humanosti i srpska zvjerstva u Vukovaru te mučeničku smrt toga mladića na Ovčari.

Sve je to, ističe žiri, iskazano kroz emotivnu vizuru njegove majke Lyliane Fournier, koju film prati u potrazi za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina te ga dostojno pokopala. Za originalnu glazbu u tom filmu nagrađen je skladatelj Dalibor Grubačević. Nagrade Festivala, održanog od 28. do 30. srpnja, uručene su u subotu navečer u klaustru Franjevačkoga samostana na Trsatu.