Poštanska marka povodom Olimpijskih igara 'Rio 2016'

Svega dva dana dijele nas od početka jednog od najvećih i najljepših sportskih događaja u svijetu – Olimpijskih igara. Ovogodišnja, ljetna, Olimpijada održat će se u Brazilu, a službeno joj je ime 'Rio 2016'. Hrvatska pošta tim je povodom izdala prigodnu poštansku marku Rio 2016, koja je od danas opticaju. Motiv prigodne olimpijske marke je stilizirani sportaš koji slavi pobjedu.

Prigodna poštanska marka 'Rio 2016' ima nominalnu vrijednost 4,60 kuna, a autor marke je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba. Naklada marke iznosi 150 000 primjeraka i izdana je u arčiću od 9 maraka s jednim privjeskom. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana, a žig prvog dana bit će u uporabi 3. i 4. kolovoza u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Tekst za prospekt koji prati prigodnu poštansku marku napisao je naš poznati TV novinar i sportski komentator Mićo Dušanović: Od 2016. godine Rio je i olimpijski grad, što ga uzdiže u najelitnije društvo našeg planeta… Igre će, naravno, postaviti nove rekorde. Broj natjecatelja približit će se brojci od 10 500. U 28 sportova podijelit će se 306 kompleta medalja. U Igrama će sudjelovati predstavnici 206 nacionalnih olimpijskih odbora, a prvi put sudjeluju sportaši Kosova i Južnog Sudana. Novi sportovi su ragbi 7 i golf. Domaćini su morali pripremiti 33 borilišta i to ne samo u Riju.

U čaroliji Olimpijskih igara sudjelovat će kao domaćini i stanovnici Belo Horizontea, Salvadora, Manausa i glavnoga grada Brazilije. Ova marka obogaćuje vašu jedinstvenu kolekciju olimpijskih maraka u izdanju Hrvatske pošte otvarajući vam prostor za nove priče i legende o mogućnostima čovječjeg tijela. To sugerira vesela i razigrana marka čija zelena, brazilska, boja skreće pozornost na Amazonu, svjetsko blago opstanka, koje čuva Brazil. Zato putujte s našom markom i uživajte!


Danas je prigodna marka puštena u promet, pa će kolekcionari danas i sutra moći uz markicu dobiti i prigodan žig 'prvog dana' koji filatelisti mogu dobiti u poštanskom uredu u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. Tim povodom s dizajnerom prigodne marke Deanom Roksandićem i Ninom Butić Ivanković iz Hrvatske pošte razgovarala je novinarka Dobrog jutra, Ivana Debeljak: