Bakterije u nosu dovele do otkrića novih antibiotika

Nova vrsta antibiotika otkrivena je analizom borbe različitih vrsta bakterija u ljudskom nosu, objavili su znanstvenici.

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Nature otkrilo je da bi se lijekom lugduninom mogle liječiti infekcije superbakterijama otpornima na postojeće antibiotike, piše BBC. Stručnjaci sa sveučilišta u Tubingenu u Njemačkoj smatraju da je ljudsko tijelo nepresušan izvor novih lijekova. 

Gotovo svi antibiotici razvijeni su iz bakterija iz tla, no tim sa sveučilišta u Tubingenu ovaj se put okrenuo ljudskom tijelu. Ono možda ne izgleda kao bojno polje, ali na mikroskopskoj razini odvija se borba za prostor i hranu između suparničkih vrsta bakterija. Jedno od oružja kojim se pritom služe su antibiotici. Među bakterijama koje napadaju nos je zlatni stafilokok, uključujući i njegov posebno otporan oblik MRSU i može se naći u nosevima 30 posto svih ljudi.

Znanstvenici su otkrili da ljudi, u čijim se nosevima nalazi suparnička bakterija stafilokok lugdunensis rjeđe imaju zlatni stafilokok. Njemački stručnjaci su naposlijetku došli do samo jednog gena koji je sadržavao instrukcije za dobivanje novog antibiotika i nazvali ga lugdunin. Pokusi na miševima pokazali su da lugdunin liječi infekcije superbakterijama na koži, uključujući MRSU, kao i infekcije enterokokom. Neke su životinje posve ozdravile, nismo mogli naći nijednu stanicu bakterije, rekao je član tima, dr. Bernhard Krismer.