Ovogodišnji Sarajevo Film Festival publici će ponuditi 222 filma

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival (SFF), koji se održava od 12. do 20. kolovoza, ponudit će publici 222 filmska ostvarenja iz 61 države svijeta kroz 18 različitih programa, najavio je utemeljitelj i ravnatelj festivala Mirsad Purivatra potvrdivši kako su dovršene sve pripreme za najveću regionalnu filmsku smotru.

S posljednim danom srpnja definiran je i konačni sadržaj najatraktivnijeg Open Air programa u kojemu publika ima priliku vidjeti najznačanije filmove koji su u proteklih godinu dana postigli uspjehe i dobili priznanja na festivalima poput onih u Berlinu, Cannesu ili Torontu. No koji će film u okviru Open Aira ove godine otvoriti SFF ipak ostaje nepoznanica, jer su organizatori to odlučili držati tajnom sve do projekcije 12. kolovoza, što je prvi takav slučaj u povijesti ovog festivala. 

Izvjesno je ipak kako će posjetitelji moći pogledati naslove poput 'Neslavno slavna Florence', u režiji Stephena Friersa, koji će biti i gost ovogodišnjeg SFF-a te dobitnik počasne nagrade 'Srce Sarajeva' za ukupan doprinos filmskoj umjetnosti. Sarajevskoj će se publici predstaviti i redatelj Whit Stillman, čiji će najnoviji film 'Ljubav i prijateljstvo' također biti prikazan u programu Open Air. Na SFF-u je svoje mjesto našao i novi film Pedra Almodovara 'Julieta'.

Pobjednik iz Cannesa, film 'Ja, Daniel Blake' redatelja Kena Loacha, također je na programu kao i 'Kapetan fantastični' u režiji Matta Rossa. 'Najboljom proslavom regionalnog filma' ravnatelj festivala Mirsad Purivatra je opisao uvrštavanje u program 'Dobre žene', redateljskog prvijenca Mirjane Karanović, a publiku čeka i 'Zavjera vjere' danskog redatelja Hansa Pettera Molanda. Za film koji će zatvoriti 22. SFF odabran je 'Tour de France' u režiji Rachida Djaidanija.

Na ovogodišnjem SFF-u nema hrvatskih filmova u utrci za najbolje igrano ostvarenje, no u natjecateljskoj su selekciji zato dokumentarci 'Iza lica zrcala' redateljice Katarine Zrinke Matijević te 'Kino otok' kojega je režirao Ivan Ramljak. Ta dva hrvatska dokumentarca u Sarajevu će ovog mjeseca ujedno imati međunarodnu premijeru.