Čuo Radio Split na 2000 km udaljenosti

28. srpnja je bila 62. obljetnica otkad se iz vile Ruža na Mejama počeo redovito emitirati program Radio Splita. I upravo su tada u Radio Splitu dobili mail Jarma Havukunnasa iz Finske, koji je posvjedočio da je u svom domu udaljenom oko 2000 km od Splita snimio program Radio Splita 1999. godine.

Jarmo Havukunnas je 49-godišnji odvjetnik, ima ženu i tri prekrasne kćeri u dobi od 19, 17 i 13 godina. Živi u malom mjestu Veikkola, koji pripada gradu Kirkkonummi u južnoj Finskoj, u blizini Helsinkija. Hobi su mu hokej na ledu, astronomija, ribolov, svira i bas-gitaru u bendu, ali najdraži mu je hobi pratiti AM i FM radio signale, DX radio komunikacija, još od 1978. godine.
 
Posjeduje prijemnik Perzej SDR te antenu na krovu kuće usmjerenu u osam smjerova i traga za glasovima radijskih postaja sa svih strana svijeta. 17. srpnja 1999. bio je sretan dan za njega - piše Jarmo u pismu. Na taj dan su uvjeti bili super pogotovo prema jugu, i jedno vrijeme je slušao frekvenciju na valu 102,0 FM i u 20.35 sati po svom lokalnom vremenu (17.35 u Hrvatskoj po srednjoeurepskom vremenu), na RDS zaslonu je pisalo: "R-SPLIT". I snimio je mali dio emisije koji je poslao u privitku.

To je bio glas voditeljice Ružice Politeo koja je uživo u eteru razgovarala sa slušateljima koji su glasovali za top listu. Program je emitiran na frekvenciji 102 MHz preko odašiljača na Biokovu, na visini 1762 metra nad morem, pa se valjda tako s tih visina i mogao vinuti preko gora i planina daleko na sjever Europe. Jarmo u svojoj arhivi ima više od 3.000 pisama od AM i FM postaja diljem svijeta, s potvrdama da je riječ o snimci njihova programa. Među njima je i dopis Radio Splita te vijest na internetskoj stranici Radio Splita.

Dio emisije Radio Splita koji je snimio Jarmo Havukunnas: