Muzej Sinjske alke je 'pogodak u sridu'

U nepunu godinu otkako je otvoren Muzej Sinjske alke obišlo je 40.000 posjetitelja. Prava navala očekuje se i ovih dana jer potkraj tjedan počinju 301. alkarske svečanosti.

Muzej je u središnjem dijelu Alkarskih dvora, kao poveznica od ulaza Petrovac na jugu do Vojvodinih prostorija na sjeveru. Smješten je u tri velika dijela na dvije etaže. I gotovo je savršen spoj suvremenosti i tradicije.

Muzej Alke - spoj prošlosti i suvremenosti

Na početku imamo alkarsku povorku, pa razne eksponate, oružje, videoekrane, igrice na kojima se rado poigraju i djeca i odrasli. Sviđa im se ta interaktivnost jer sami otkrivaju tajne alke, ističe voditelj muzeja Boris Filipović Grčić. Zahvaljujući atraktivnom postavu i suvremenim rješenjima, i doslovno prolaze kroz povijest.

Godinama prikupljane i čuvane originalne odore, oprema, oružje, alkarski statuti i pravilnici napokon su, na jednome mjestu, izloženi oku javnosti. A od ideje do realizacije trebalo je cijelo stoljeće. U kompleks od oko sedam tisuća metara četvornih uloženo je gotovo 90 milijuna kuna. Samo u muzej - 24 milijuna.

Svojom povijesnom utemeljenošću i vizualnom atraktivnošću Sinjska alka predstavlja manifestaciju važnog turističkog potencijala pa bi Muzej Sinjske alke trebao preuzeti vitalnu ulogu u zajednici i postati središte komunikacije kao i pokretač kulturnih događaja u Sinju.