Potpisan ugovor za obnovu šibenske tvrđave sv. Ivana

Prvi ugovor za financiranje obnove kulturne baštine europskim novcem iz milijardu kuna vrijednog natječaja potpisan je u Šibeniku. Projekt obnove i uređenja najveće šibenske tvrđave, one svetog Ivana, vrijedan je 50 milijuna kuna, a iz europskog fonda stiže gotovo 42 milijuna.

Na današnji dan, prije 370 godina, počeli su Šibenčani graditi tvrđavu na 115 metara nadmorske visine. Služila je tada obrani od Turaka, a nakon obnove posjetitelji će učiti o njezinoj povijesti. Našu bogatu nacionalnu povijest prezentiramo na suvremeni način, onakav način koji je prihvatljiv mlađim generacijama ili generacijama digitalnih medija, istaknuo je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Inovativnim tehnologijama Šibenik privlači turiste, dobrim projektima europski novac. Pa su Grad i županija s 90 milijuna kuna na prvom mjestu u Hrvatskoj po povlačenju novca iz EU-fondova. Kad bi svi tako radili, onda definitivno i ovih 10,7 milijardi eura koliko imamo na raspolaganju iz EU fondova ne bi bilo dovoljno, rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Sada kada su 'osvojene' kopnene tvrđave, ide se na morsku. Na natječaj Ministarstva prijavljena je projektna dokumentacija vrijedna 2,6 milijuna kuna. Vjerujemo da će to biti isto ovako uspješno, kao i u ovom slučaju, da će vrlo brzo uslijediti zeleno svjetlo i da ćemo i tu šibensku utvrdu staviti u funkciju kakva joj pripada, najavio je šibensko-kninski žipan Goran Pauk

A novu funkciju će, zahvaljujući europskom novcu, dobiti i barokna palača u povijesnoj jezgri Šibenika. Sadržaji: suvenirnica, ugostiteljski objekt, prezentacijski centar šibenske katedrale te muzej. Sve ono blago biskupije koje je danas raštrkano, ti brojni eksponati, sve će biti smješteno na ovom mjestu. Biti će biti restaurirano, konzervirano i izloženo, objasnio je koordinator projekta Hrvoje Zekanović.

Za projekt Šibenske biskupije vrijedan 36,5 milijuna kuna, Europa nepovratno daje 31 milijun.