Hrvatski učenici osvojili tri medalje na Kemijskoj olimpijadi

Na 48. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi koja se ove godine održala u Tbilisiju u Gruziji, Hrvatsku je predstavljalo četvero učenika: Ilija Srpak iz 2. razreda I. gimnazije Varaždin te troje maturanata, Viktor Škorjanc iz Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, Zvonimir Mlinarić iz VII. gimnazije Zagreb te Mia Bušljeta iz Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir na Krku.
 
Naši su se mladi natjecatelji iz Gruzije vratili s jednom srebrnom medaljom, dvjema brončanim medaljama i jednom pohvalnicom. Srebrnu medalju osvojio je Ilija Srpak, kojemu je ovo drugo uzastopno sudjelovanje na kemijskim olimpijadama. Brončane medalje osvojili su Viktor i Zvonimir, a Mia je za svoj uspjeh nagrađena pohvalnicom.

Učenike su na putu pratili mentori prof. dr. sc. Branka Zorc s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Tomislav Cvitaš s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Oni su ujedno i voditelji grupe znanstvenika, nastavnika i studenata koja je učenike pripremala za sudjelovanje na kemijskoj olimpijadi.

Time su mladi hrvatski kemičari ostvarili jedan od najvećih uspjeha u 17 godina sudjelovanja na tom, kako se ističe u priopćenju, najzahtjevnijem svjetskom natjecanju. U  tom su razdoblju donijeli u Hrvatsku više od 40 medalja, od kojih dvije zlatne i deset srebrnih. U prosjeku od četiri učenika, koliko ih ide na olimpijade, dvoje ili troje donesu medalje.

Time je Hrvatska po uspjehu uz bok Slovencima i Srbima te bolja od brojnih europskih zemalja poput Belgije, Francuske, Španjolske, Švedske i Švicarske pa i južnoameričkih zemalja. Olimpijadom obično dominiraju Rusija, Kina, Rumunjska, Ukrajina, Koreja, Singapur, Tajland, Indonezija, a ove godine apsolutni prvak bio je Rumunj.