Volonteri zadarske knjižnice njeno su najveće blago

Zadarska gradska knjižnica skriva mnoga bogatstva. No, ovaj se put ne radi o knjigama, već o ljudima. Sedam godina u njoj raste broj onih koji daruju svoje vrijeme i znanje onima kojima je potrebno.

Šest godina umirovljena učiteljica Anka Stručić potpuno besplatno daje instrukcije iz matematike i fizike zadarskoj djeci slabijeg imovinskog stanja, ali i onima s poteškoćama u razvoju. To ne samo da djeci pomaže, nego i meni i mojoj duši. Ja sam u mirovini našla zaduženje, ispunjenje vremena, a duša mi je puna kad uspjeh postignemo, ističe Anka. A uspjeh je da djeca kojoj ona pomaže u učenju ne idu na popravne ispite i kao i ona sada uživaju u ljetnoj razbibrigi.

Student prava Andrija Jurčević svaki tjedan odvaja sat vremena kako bi čitao pripovjetke djeci. Volontiranje mi baš znači puno nakon živciranja za knjigom i na poslu. Onda imate tih sat vremena gdje sjednite sa tim bezbrižnim malim stvorenjima, čitate, oslobodite se, a i vidite da i njima nešto znači kad tjedan za tjednom dođu i postanete mala ekipa, priča Andrija.

A prava ekipa koja se stalno proširuje i raste su i Andrija i Anka i još eliki broj njihovih kolega koji zdušno volontiraju u ovoj knjižnici. Od čitanja priča i instrukcija za školarce, do tečajeva korištenja računala za umirovljenike i mentora za čitanje za djecu, kao i organiziranja raznih drugih događaja - volonteri zadarske knjižnice uvijek su tu.

Naši volonteri su naše veliko blago, oni su naši partneri i bez njih neki od ovih programa ne bi bili izvedivi. Velik su doprinos našoj knjižnici, našem gradu našoj zajednici i zahvaljujući volonterima mi lakše ostvarujemo ono što bi trebale knjižnice biti - središte zajednice, obogaćivanje kulturnog života, istaknula je koordinatorica volontera zadarske gradske knjižnice Žozefina Žentil Barić.

Zadarski volonteri daruju svoje vrijeme i znanje, a zauzvrat umjesto novca dobiju čitavo bogatstvo lijepih osjećaja koji hrane dušu.