Karavana korejskih esperantista u Zagrebu

Kroz Zagreb danas prolazi karavana korejskih esperantista. Njih deset, od kojih je osam u Zagrebu, krenulo je iz Seula 1. srpnja do posljednje željezničke stanice Dorasna. Nakon što su brodom prešli ušli u Kinu (Dandung) nastavili su putovanje prema Pekingu od kuda su Transsibirskom željeznicom stigli do Moskve preko Ulanbatora (Mongolija), Irkutska i Novosibiriska. Nakon Moskve posjetili su Poljsku, te preko Njemačke stigli u Slovačku gdje su u Nitri. Od 23. do 30. kolovoza,  sudjelovali na 101. Svjetskom esperantskom kongresu, uz koji se paralelno održavao i Međunarodni dječji kongres mladih esperantista.  

Nakon kongresa karavana nastavlja put te tijekom kolovoza posjetiti još trinaest zemalja: Mađarska (Budimpešta), Hrvatska (Zagreb), Slovenija (Ljubljana), Srbija (Beograd), Bosna i Hercegovina (Sarajevo), Hrvatska (Dubrovnik), Crna Gora (Kotor), Albanija (Tirana), Kosovo (Priština), Makedonija (Skopje), Bugarska (Sofija), Rumunjska (Bukurešt), Ukrajina (Odesa, Kijev). Iz Kijeva će se zrakoplovom preko Pekinga vratiti u Seul.

Tijekom jednodnevnog boravka u Zagrebu uz razgledavanja znamenitosti upriličen je susret s esperantistima i zainteresiranim građanima u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 s početkom u 12 sati.

Više o karavani i esperantu u Dobrom jutru govorili su Marija Belošević, tajnica Hrvatskog esperantskog saveza, prof. So Gilsu i Kim Jinho (12). Kim je u Nitri je sudjelovao na Međunarodnom dječjem kongresu koji se održavao paralelno sa Svjetskim na kojem sudjeluju mahom djeca dobri govornici esperanta. Slijedeće godine se kongresi održavaju u Seulu.