Današnja borba Roma je ona za obrazovanje

Suvremena problematika Roma je borba za obrazovanje. Kako to rade u Zagrebu istražila je ekipa Dobrog jutra.


U Zagrebu na Pešćenici 1993. osnovana je prva udruga Roma u Hrvatskoj. Pod nazivom Udruga Roma Zagreb i Zagrebačke županije, a djeluje i danas. Njezin osnivač i predsjednik Alija Mešić kaže da je primarni cilj udruge zaštita Roma i ostvarivanje prava na koja imaju pravo kao manjina u Republici Hrvatskoj.

Romi su uglavnom živjeli od gatanja, sviranja i plesanja. Nisu radili i nisu bili školovani, djecu nisu upisivali u školu. No Alija se sam upisao i odlučio boriti se za obavezno školovanje Roma. Za prava Roma bori se od osnutka hrvatske države. Sudjelovao je i u vladinu povjerenstvu za strategiju nacionalnog programa za Rome. Ono što strategija treba obuhvatiti, ističe Alija su zapošljavanje, reguliranje državljanstva, zdravstvena i socijalna skrb i obavezno srednjoškolsko obrazovanje za sve Rome.

Alija ima tri sina i jednu kćer te četrnaestero unučadi. Svi rade, idu u školu, a jedna unuka i studira. Prijedlog da i srednja škola za Rome u Hrvatskoj bude obavezna kao i osnovna slao je na više strana, sve do vijeća Europe. Organizirao je informatičku radionicu u kojoj su generacije Roma naučile raditi na kompjutoru. A tamo smo zatekli njegove unuke.

Amel Mešić iskreno kaže: Idem u 7. razred... U stvari sad moram ići na jedan popravni, ali ako to prođem, idem u 7. razred. I ne skriva svoju odlučnost: Učit ću za ovaj popravni i proći ću ga. Vjerujemo da će glagolska vremena koja ga muče uspješno svladati. Iako mu je samo mu je 12 godina već razmišlja o ozbiljnim stvarima. Ne bih htio ići za automehaničara, nego za automehatroničara. Zato što za automehatroničar ima više posla. Brat Amir krenuo je u srednju školu, na što je ponosan jer generacija njegovih roditelja ima završenu samo osnovnu školu, a svojim vršnjacima poručuje da idu dalje koliko mogu dogurati. I u srednju, ako mogu i na fakultet, zato što to nije loše.

U udruzi je nastao i časopis za Rome. Tiskaju ga već 20 godina za sve Rome u Hrvatskoj, ali i u Europi. Alija ga šalje u 30 zemalja Europe. Iako je udruga ove godine dobila manje financijskih sredstava, u Mešića nema preudaje. Borba za školovanje Roma i dalje traje!