'Bolesti suvremene mode' u galeriji sv. Krševana

 Mladi šibenski modni dizajner Duje Kodžoman u rodnom gradu izlaže drugi put. U Galeriji svetoga Krševana publici predstavlja presjek svojega dosadašnjeg rada. Zanimljivo uz umjetnost, mladi umjetnik u fokus interesa stavlja i bolest. Rad mu je prepoznao i talijanski Vogue, a kostimografski prvijenac realizirao je na nedavnoj ceremoniji otvaranja Europskih sveučilišnih igara.
 
Riječ je o radovima koji su zapravo nastali tokom diplomskog studija, tijekom o dvije godine diplomskog studija modni dizajn. I na ovoj izložbi su odgovori koji su nastali kao odgovor na tri različita problemska zadatka, otkriva Duje. Oversized, hortikultura i uloga stereotipa i pitanje psihičkih poremećaja u oblikovanju unisex modne odjeće. Ono što povezuje te tri kolekcije jest činjenica da se sve tri tiču bolesti. Različitih grana bolesti. Bilo da je riječ o psihičkim poremećajima, određenim medicinskim fenomenima ili nečem trećem… Iz tog je proizašao i sam naziv izložbe 'Bolesti suvremene mode', odnosno na engleskom 'The illness of contemporary fashion'.

Nerijetko stoga, kaže, zaviri i u medicinsku literaturu. A najviše mu je zatrebala dok je radio na diplomskom radu. Jer svaki model predstavljao je jedan psihički poremećaj. Psiha kao inspiracija. A odjevni objekti kao zalog za budućnost. I u tom smislu oni kreacije nisu nosiva, one zapravo puno bolje žive u galerijskom prostoru nego na ljudskom tijelu, međutim one su zapravo vidljive, mogu egzistirati i na tijelu. Možda čak u budućnosti bude nešto što će biti uobičajenije i normalnije nego što je recimo iz današnje perspektive.

A pogled u sutra, kaže struka, za Duju bi trebao biti itekako svijetao! Duju čekaju velike stvari. S ovom je izložbom pokazao da se može sjajno prezentirati i da razumije što je suvremena moda i da razumije zapravo što je danas problem cjelokupnog čovječanstva. Dakle, kao što je bolest ili poremećaj u bolesti. ali i kako to pokazati u suvremenoj modi, suvremenoj umjetnosti, ističe kustosica Petra Krpan.

Pionir suvremene modne scene u Hrvatskoj, kako mu tepa struka, s diplomom u ruci odlučio je godinu dana stagnirati. Smiriti, kaže, misli. Kako bi još ozbiljnije zakoračio u bespuća modnog svijeta.