Porcijunkulovo, najveća kulturno-turistička manifestacija Međimurja

Franjevačka svetkovina Gospa od Anđela ili Porcijunkula slavi se 2. kolovoza, a toga dana, prema učenju Crkve, vjernici mogu dobiti potpuni oprost. Ove se godine slavi 800 godina od prvog porcijunkulskog oprosta.

Duhovni sadržaji Porcijunkulovog u Čakovcu u organizaciji Franjevačkog samostana počinju trodnevnom duhovnom pripremom. U subotu 30. srpnja održana je sveta misa u Crkvi sv. Nikole. Uslijedilo je otvorenje Porcijunkulskog proštenja na Franjevačkom trgu uz kratki prikaz iz života sv. Franje.

Drugog dana trodnevice, nakon svete mise održan je koncert duhovne glazbe fra Miroslava Petraca. U ponedjeljak 1. kolovoza predstavljena je knjiga fra Darka Teperta 'Porcijunkulski oprost', u kojoj je proučio i preveo najranije spise o svetome Franji. Tako je pronašao svjedočanstvo o hodočašću Hrvata u Porcijunkulu u Asizu iz 14. stoljeća.

Na sam blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkulovo 2. kolovoza održana je svečana procesija, a središnju svetu misu od 10 sati predvodio je mons. Ivica Petanjak, biskup Krčki.Najveće međimursko proštenje pretvorilo se i u najveću turističku manifestaciju u Čakovcu: u šest dana šest velikih koncerata i još 69 događaja, čime čakovečko Porcijunkulovo prerasta regionalne okvire. Ekipa Hrvatske televizije prenijela je dio atmosfere s proslave.