Međunarodni debatni turnir RiOpen u Rijeci

Međunarodni debatni turnir RiOpen 2016. održat će se od 4. do 6. kolovoza u Rijeci, a na njemu će oko stotinu studenata iz Europe i Afrike raspravljati o raznim temama, od znanstvenih do dnevnopolitičkih, najavile su na konferenciji za novinare predstavnice Riječke debatne unije Nana Spadoni i Dora Nikolla.

Riječka debatna unija je studentska udruga pri Sveučilištu u Rijeci, a njene predstavnice istaknule su da je debata, odnosno argumentirana rasprava na neku temu, popularna na sveučilištima cijelog svijeta jer razvija kritičko mišljenje i javni nastup, a moguće je uključiti se u nju već u osnovnoj školi. Debate će se održavati u zgradi sveučilišnih odjela na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, a finale i svečano zatvaranje na terasi Astronomskog centra Rijeka

Sudionici će se na engleskom jeziku natjecati u pet krugova, polufinalu i finalu, a svi zainteresirani pozvani su na debatu najboljih timova na turniru. U jednoj debati sudjeluju četiri dvočlana tima od kojih svatko drži sedam minuta govora. Tezu debate, kao i svoju poziciju u debati, studenti saznaju 15 minuta prije početka svakog kruga.

Presudu donose glavni i pomoćni suci, a kako je istaknuto, glavni suci koji ove godine dolaze u Rijeku su među najuspješnijim europskim i svjetskim debatanatima. Sudionici turnira bit će smješteni u Studentskom domu 'Ivan Goran Kovačić', a uz debatni dio, za goste je pripremljen i zabavni program.