Manifestacija 'Vino i vruja' nudi vino iz podmorja i zabavu uz more

Nova manifestacija 'Vino i vruja' nastala je na inicijativu Udruge Ikarski barkajoli u suradnji s opatijskom Turističkom zajednicom te vrhunskim hrvatskim vinarima. Iz mora će se izvaditi vino potopljeno prošle godine, a nove boce spustit će se na njihovo mjesto.

Cilj manifestacije 'Vino i vruja' koja će se održati u petak 5. i u subotu 6. kolovoza, je povezati pomorsku tradiciju Ike i vrhunska hrvatska vina kroz njihovo potapanje u prirodni kraški fenomen - ikarske vruje.

Tako će u petak 5. kolovoza od 14 sati ronioci JVP i DVD Opatija u posebnim žičanim kavezima spustiti 2.000 butelja vrhunskih hrvatskih vina: Prelac, Iločki podrumi, Petrač, Kabola, Andrija i Vinarija Miklaužić. Omogućit će se i prijenos uživo iz podmorja, a potapanje vina moći će se pratiti na Portalu WEBCO i putem ekrana na obali.

Prošle godine u ikarske vruje spušteno je 360 butelja vina Prelac, vinara iz Momjana. Nakon što su punih godinu dana odležala u savršenim uvjetima, vina će u 19 sati biti izvučena iz morskih dubina, a onda slijedi degustacija.

Kulinarska akademija Kul In iz Siska ponuditi će i kulinarske delicije. U 18:30 bit će otvorena izložba fotografija 'Kvarner va slike' u organizaciji Fotokluba Color iz Rijeke i Mjesnog odbora Ika. U subotu 6. kolovoza od 17 sati okupit će se ljubitelji tradicijskih barki, a regata 'Ive Sipa' startat će u 19 sati.