'Vukovarski gimnazijalci kao saveznici bijeloj rodi'

Školski projekt Gimnazije Vukovar 'Vukovarski gimnazijalci kao saveznici bijeloj rodi' nastao je pod stručnim vodstvom profesorice kemije Kristine Kristek koja se i sama bavi monitoringom ptica te je članica udruge Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode.

Kako rodina gnijezda krase Vukovar pa i sam centar grada, a učenici svakodnevno prolaze pored tih divnih ptica  prof. Kristek smatrala je važnim da učenici nauče zašto je ova vrsta toliko važna za čovjeka. Rodu možemo smatrati indikatorom stanja u svom okolišu. Ona se hrani na poljoprivrednim površinama, livadama, pašnjacima, uz rijeke, kanale, bare, mjestima koja i čovjek koristi za uzgoj hrane. Naglo smanjenje broja bijelih roda ukazao bi na eventualnu promjenu ili zagađenje okoliša, a činjenica da u Vukovarsko-srijemskoj županiji ima oko 150 rodinih gnijezda govori koliko je tamošnja priroda očuvana.


Činjenicu da učenici gimnazije dolaze iz različitih dijelova Vukovarsko-srijemske županije iskoristila je prof. Kristek za prikupljanje podatka o lokacijama rodinih gnijezda u Županiji. Otvorena je i Facebook stranica 'Vukovarski gimnazijalci kao saveznici bijeloj rodi'  na koju su učenici prijavljivali nađena gnijezda (ime ulice i kućni broj).

Školski tim obradio je na taj način prikupljene podataka, pripremio tekst za brošuru i plakat te snimio video. Tijekom obilazaka sela i dijeljenja brošura snimali su kadrove gnijezda od trenutaka pripreme gnijezda, ležanja na jajima, hranjenja mladih do vježbanja letenja. Tijekom školske godine 2015./16. učenici su prijavili ukupno 84 lokacije gnijezda bijele rode od kojih je 13 novih lokacija.

U okviru projekta 'Zaštita i očuvanje bijele rode u Vukovarsko-srijemskoj županiji' Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije isplaćuje naknadu vlasnicima objekata na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode u iznosu od 700,00 kuna godišnje. Financijska sredstva za isplatu naknade osiguravaju u jednakim omjerima Vukovarsko-srijemska županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Činjenica je da mnogi građani ne znaju za ovu naknadu pa su učenici osmislili brošuru koja daje upute kako se prijaviti za isplatu naknade za rodino gnijezdo, ali i upute kako postupati s gnijezdom. Osim toga u brošuri su i informacije o bijeloj rodi te razlozi njene ugroženosti. Učenici su brošure dijelili onima na čijim se kućama nalaze rodina gnijezda te su ih educirali o važnosti čuvanja svakog pojedinog gnijezda. Građani su pozitivno reagirali na akciju, čak su učenike obasipali pričama i dogodovštinama koje im njihove rode iz godine u godinu priušte. Sve svoje rezultate redovito objavljuju na Facebooku, a stranicu su počeli pratiti i roditelji učenika kao i mnogi drugi.

Osim Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije, partner u ovom projektu bila je i udruga Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode koji također provode redovito praćenje i kartiranje gnijezdeće populacije bijele rode. Oni rezultate prosljeđuju Zavodu za ornitologiju koji dobivene informacije koristi prilikom procjene ugroženosti i rasprostranjenosti ove strogo zaštićene vrste.

Podaci koje su prikupili ovi vrijedni učenici upotpunili su postojeću bazu podataka te su tako mladi Vukovarci pomogli u istraživanju ove ugrožene vrste. Vukovarska gimnazija ima status Eko škole, a ovaj je projekt dokaz koliko to ozbiljno shvaćaju. Učenice Ivana i Ana Marić uz pratnju profesorice Kristine Kristek gostovale su u Dobrom jutru  te govorile o tome kako su provodili ovaj vrijedan projekt: