Bračni put dug 50 godina

U današnje vrijeme, kada se svaki četvrti brak raspada, priča o zlatnom piru ili proslavi 50. godišnjice braka zvuči zapanjujuće. Ipak, u belišćanskom kraju takvih je brakova mnogo, nedavno su imali i proslavu na kojoj su čak 23 para proslavila zlatni i dijamantni pir. Ekipa Dobrog jutra  upoznala je Anku i Franju Mandić, koji su ispričali svoj bračni put.

Ljubio sam Bocanjevku mladu 
kraj lučice pod vrbom u ladu.

Poljubi je, a ona mi reče 
dođi dragi i sutra navečer.

Posvetio je Franjo ovu pjesmu svojoj supruzi koju je upoznao na zabavi.  Bila je 1966.,  a evo ih dan danas, 50 godina poslije, zajedno plove bračnim vodama. Bili smo mladi, pa je nekako išlo brže i dobro. Kako smo starili bilo je i teških dana, ali mora u braku biti puno opraštanja, puno tolerancije, puno pažnje da bi se održao, otkriva Anka. A Franjo iskreno kaže za svoju Anku: ona ima tako dobru narav i sretan sam s tim. Divim joj se što je doživila 50 godina u braku sa mnom. Slažemo se i sve je u redu, iako je bilo poteškoća, ali savladali smo ih.

Nije bilo ljubomore iako je suprug Franjo uz Anku imao još jednu veliku ljubav - nogomet. Bio je i trener i predsjednik nogometnog kluba pa je više puta zbog tih obaveza svoje obiteljske zapostavljao. Anka je bila strpljiva, ali odlučna kada je trebalo rješavati probleme. S mirovinom su došli i mirniji dani jer se Franjo pozdravio s nogometom i našao zanimaciju zbog koje je stalno kod kuće. Piše pjesme, a niti Anka u tome ne zaostaje.


Godine su brzo prolazile
iako su teške bile.
Radilo se od jutra do mraka,
pa to će vam reći žena svaka. 


Danas mlade ni pola ne rade
samo glede kako da se svade.
Kad joj čovek ne dođe na vrijeme
odma´ počne pravit probleme.


Dragi Sveto šta da ja kažem
opet se sa čovekom slažem.
Ni pušio, a nije ni pio,
al doma nikad nije bio.


Posla ima
njega doma nema.
Dojde doma
kopačke već sprema.


Imaju troje djece i kažu - ona ih još dodatno povezuju. I kada su se najmanje slagali, zbog njih su, kažu, išli dalje zajedno. Svjesni su, međutim, da bez onog najljepšeg – ljubavi – danas ne bi držali jedno drugo za ruku. Ako nema ljubavi nema ni života, nema ni sloge. Ako se ne slažeš dođe svađa, a ona najviše razdire, ističe Franjo, a Anka kratko i jasno: nakon 50 godina, imala sam dosta ljubavi.