Avarsko groblje iz 8. st. u Šarengradu

U Šarengradu, nedaleko od Iloka, u arheološkim istraživanjima koja provodi Institut za arheologiju iz Zagreba u suradnji s Muzejom grada Iloka i Gradskim muzejom Vinkovci otkriveno je avarsko groblje iz 8. stoljeća. Riječ o najvećem dosad istraženom takvom groblju na redove na prostoru hrvatskog Podunavlja, koje će, nakon provedbe interdisciplinarnih analiza, omogućiti bolje poznavanje razdoblja hrvatskog ranog srednjeg vijeka, posebno materijalne ostavštine Avara.

Avarska nekropola zabilježena je 2006., a istraživanja su počela ove godine kako bi se zaštitio ovaj vrijedni lokalitet. Među nalazima posebno se isticala grobnica u kojoj je sahranjen vojnik zajedno sa svojim konjem. Dakle to je bila elita jer samo su se oni pokapali zajedno s konjima. Pronađena je vjetrica, bojni nož i stremenje na konju, a od dijelova nošnje može se vidjeti pojasni jezičac, dio kojim završava remen, zajedno s kopčama koje su bile na remenju, ističe Andrea Rimpf, arheologinja iz Gradskog muzeja Ilok.

Kada se pronađu ovakvi predmeti, koji su dio složene garniture, tijekom skidanja gornjeg sloja mora se upotrebljavati što sitniji arheološki alat kako se predmeti ne bi oštetili. Razlog tomu je kasnije dokumentiranje pronađenih predmeta koje slijedi i da bi bili na točnom položaju radi rekonstrukcije samoga groba jednoga dana. Da bi nakon svih analiza, čišćenja i konzervacije, kada  bude izložen u muzejskim prostorijama da bi bilo reprezentativniji, objašnjava arheologinja Rimpf.

Avari su narod koji je u naše krajeve došao iz središnje Azije još potkraj 6. i početkom 7. stoljeća. Prvi Hrvati odnosno Slaveni dolazili su zajedno s Avarima na ovo područje stoga je ovaj nalaz vrlo važan i za etnogenezu Hrvata. Sigurno među ovim grobovima možemo naći i Slavene što će se antropološkim analizama vjerojatno moći i dokazati. Oni su bili, recimo, kao nekakva manjina unutar avarskog kaganata, kaže Anita Rapen Papeša, kustosica u arheološkom odjelu Gradskog muzeja Vinkovci.

Ovi vrijedni arheološki nalazi u Muzeju grada Iloka biti će izloženi za otprilike tri godine, a njihovom obradom i analizom možda doznamo i nešto više o nastanku hrvatskog naroda.