Upitan projekt revitalizacije Labinskih rudnika 'Podzemni grad'

Prije dva desetljeća osmišljen je projekt revitalizacije Labinskih rudnika pod nazivom Podzemni grad. Iako je  dosad u njega uloženo 3 milijuna kuna, od čega pola iz fondova EU-a, sada bi sve moglo pasti u vodu. Grad Labin, naime, pokreće drugi projekt, sličan, i to pod nazivom Kova. Takav potez grada zaoštrio je odnose s Labin Art Republikom, idejnim tvorcima Podzemnoga grada.

U udruzi Labin Art Express tvrde da je Grad Labin iskoristio njihovu ideju te im okrenuo leđa kada je od Ministarstva turizma prije dvije godine dobio inicijalnih milijun kuna za projekt Podzemni grad, a zatim pokrenuo svoj projekt Kova.

Predsjednik udruge Dean Zahtila smatra da je to provincijska vizija klasičnoga rudarskog muzeja pod zemljom za 50-ak posjetitelja, kakav već postoji u Narodnom muzeju u Labinu. U projekt se ulazi da apsolutno nije napravljena studija isplativosti i da apsolutno ne postoji ni muzejski koncept koji je uvjet da krenete u razvoj projekta muzeja, ističe. Mi nudimo pravi futuristički podzemni grad za 21. stoljeće u kojem će, osim muzeja rudarstva i industrije, biti hotel, kockarnica, galerija, trgovine, restoran, igralište za djecu, bazen i drugi sadržaji, kaže Zahtila.

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika ističe kako projekt Podzemni grad traje već 20 godina, a rezultata nema. Prije svega treba reći da revitalizacija rudarske baštine, da li je ona nadzemna ili podzemna je projekt Grada Labina. Udruga Labin Art Expres sa svojim programima i sadržajima koje može realizirati u tim prostorima uvijek ima svoje mjesto. Znači nositelj koncepcije projekta je grad Labin jer je grad Labin i vlasnik svih tih prostora, ističe gradonačelnik Demetlika.

Grad je već na prostoru bivšeg rudnika otvorio modernu gradsku knjižnicu te namjerava ostale prostore namijeniti građanima, turizmu i civilnim udrugama. Labinjani sa zanimanjem prate razvoj događaja.

Do sada su u projekt Podzemni grad već uložena tri milijuna kuna. Iako oba projekta imaju isti cilj, različiti su im pogledi na način revitalizacije rudarske baštine. Stoga se u budućnosti može očekivati još oštrija retorika sukobljenih strana.