'Cvijeće' Judite Gamulin u finalu Studentskog Oscara

Kratkometražni igrani film Judite Gamulin 'Cvijeće' nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti jedan je od sedam filmova koji je nominiran za nagradu na 43. Studentskom Oscaru Američke filmske akademije u kategoriji najboljeg stranog igranog filma, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar.

Ove se godine na natječaj za Studentski Oscar Američke filmske akademije prijavilo čak 1.749 naslova iz cijeloga svijeta od čega je u sedam kategorija odabrano njih 39. 'Cvijeće' konkurira za jednu od medalja (Zlatna, Srebrna i Brončana) koje pobjedničkim filmovima dodjeljuje Akademija, a taj će popis biti poznat krajem kolovoza. Osvajanjem medalje filmovi automatski ulaze u kvalifikacijski krug za nominacije za Oscara, napominje HAVC.

Uz režiju, Judita Gamulin je za 'Cvijeće' napisala i scenarij. Producentica je Ana Vidović, direktor fotografije Tomislav Sutlar, montažer Tomislav Stojanović, oblikovanje zvuka potpisuje Tihomir Vrbanec, glazbu Vid Adam Hribar, kostimografiju Dominika Mandić, dok su glavne uloge u filmu odigrali Dušan Gojić, Ksenija Pajić, Hrvojka Begović, Adrian Pezdirc, Mirela Brekalo Popović, Željko Königsknecht, Matija Čigir i Danijel Ljuboja.

Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a govori o dvije obitelji koje dolaze u posjet očevima koji dijele bolničku sobu. Film 'Cvijeće' je višestruko nagrađivan: 'Studentski filmski festival Early Bird' (Sofija) 2015. Nagrada za najbolju montažu; 'Revija hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu' 2016. Nagrada za najbolji scenarij; 'Pulski filmski festival' 2016. Diploma za najbolji kratki film.

Studentska nagrada Oscar ustanovljena je 1972. godine kako bi poduprla i ohrabrila izvrsnost u stvaranju filmova na akademskoj razini u Americi i diljem svijeta. Neki od redatelja koji su je osvojili uključuju svjetski poznata imena poput Johna Lassetera, Petea Doctera, Roberta Zemeckisa, Treya Parkera i Spikea Leeja.