U Arheološkom muzeju otvorena izložba 'Baština Baranje'

Izložba 'Baština Baranje - kroz Baranju okom, dušom, lopatom i špahtlom' otvorena je u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Koordinatorica izložbe Jacqueline Balen rekla je na otvaranju kako su kroz četiri manje izložbe autori obuhvatili sve čari ovog hrvatskog prostora te predstavili različite vrste kulture i baštine. Naglasila je kako su izložbom plakata o baštini Baranje obuhvaćene sve zanimljivosti i ljepote tog hrvatskog područja te je prikazana njezina bogata prošlost, postojeća ponuda i potencijal za razvoj različitih vrsta turizma.
 
Ravnatelj Arheološkoga muzeja Sanjin Mihalić istaknuo je kako je baština različitih područja Republike Hrvatske u Arheološkom muzeju u Zagrebu dugo planirani projekt, a njegov prvi dio posvećen je Baranji, području koje vrvi ljepotom i zanimljivostima. Izložba se stalno mijenja i nadopunjava novim saznanjima i istraživanjima, rekao je Mihalić dodavši kako se izložbom želi naglasiti važnost i potencijal Baranje kao iznimno zanimljiva i bogata arheološkoga područja.

Izložba je premijerno postavljena u Belom Manastiru u veljači, a donosi  preliminarne rezultate arheoloških istraživanja na lokalitetu Novi Čeminac-Jauhov salaš provedenih 2014. i 2015. godine na trasi buduće autoceste A5. U njima je otkriven i definiran velik broj arheoloških struktura koje pripadaju različitim razdobljima i kulturama, od pretpovijesti do kasnog srednjeg vijeka. 

Osim arheološkog materijala izloženog u četiri cjeline, izložba uključuje i 3D rekonstrukcije dvaju kuća koje pripadaju razdoblju seobe naroda, a koje je na ovom lokalitetu zastupljeno u najvećoj mjeri. Istom razdoblju pripada i likovni prikaz istočnogermanske žene - rekonstrukcija njezine odjeće i nakita s kojim je pokopana u jednom od grobova na lokalitetu. Izložbu je otvorio ravnatelj Centra za kulturu Beli Manastir Edo Jurić.