Dani slave i sjećanja

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti razgovarali smo i s nekim od članova Prve gardijske brigade 'Tigrovi', najelitnije vojne jedinice Hrvatske vojske. Prisjetili su se Oluje, a s ekipom Dobrog jutra podijelili i mnoge teške trenutke u Domovinskom ratu.

Pukovniku Ivici Krizmaniću, ratnom zapovjedniku 1. pješačke bojne 1. gardijske brigade, u vojno-oslobodilačkoj akciji Oluja pripala je, kaže, posebna čast u obavljanju jedne od ključnih zadaća. A to je probiti prvu neprijateljsku crtu na glavnom pravcu napada zbornog područja Gospić, i to na smjeru Glibadol-Lička Jesenica-Saborsko.  Prisjetio se borbi na današnji dan prije 21 godinu. Nažalost, i smrtnih stradanja. U tim borbama Tigrovi su nakon prvog dana operacije imali tri smrtno stradala vojnika i dva oštećena tenka koji su uletili u minsko polje.  Najteži trenuci u Domovinskom ratu za pripadnike njegove postrojbe bili su u rujnu 1991. godine na području Nove Gradiške. Tada sam nažalost bio i osobno ranjen, a pokraj mene dvojica ljudi su gotovo raskomadana od granate. Tek nakon nekoliko godina došli smo do njihovih tijela.

U ratu je ranjen i Zoran Hanžek, pomoćnik zapovjednika PORD u Oluji. Osobno sam ranjen u jednom od najtežih napada na Novsku 29. listopada gdje su oni htjeli ući u Novsku i ovladati prostorom. Ali evo, tokom cijelog dana uspjeli smo nekako zadržati neprijatelja na početnim linijama.  Stradanja su nažalost bila svakodnevnica, ali hrabri vojnici imali su veliki motiv. Sama pomisao da ćemo osloboditi zemlju od agresora tjerala nas je dalje, kaže Zoran. A Ivica dodaje: Želja svih nas bila je obraniti našu zemlju, bilo je to jedno krasno zajedništvo, jedinstvo. I to nas je držalo da sve te zadaće izvršimo i odradimo.

Oluja je za Tigrove bila kruna ranijih bitaka, pobjeda, ali i tragedija. Oluja je kao simbol jedne pobjede i završetka, a to nije došlo preko noći. Četiri godine krvave su prethodile, ogromne žrtve su podnesene da bismo konačno ostvarili san i oslobodili okupirana područja, ističe Ilija Vučemilović Šimunović, zapovjednik pješačkog voda 1. gardijske brigade.

No i danas, 21 godinu nakon Oluje branitelji imaju brojne probleme. Kažu, poslije veličanstvene pobjede proglašavani su neperspektivnim za daljnju vojnu službu, a u javnost izlazi potpuno iskrivljena priča o hrvatskom branitelju. Za to krive sve političke opcije. Branitelji su dosada imali jedno gorko iskustvo sa svima i nažalost nema političke opcije koja je sklona nama, odnosno mi smo očito smetnja svima, misli Ilija. Ističu, kada im vladajući ne žele pomoći, bit će jedni uz druge i međusobno si pomagati. Zajedništvo je prisutno i danas.

Tigrovi su bili angažirani na svim područjima, od istočne Slavonije, Vukovara preko Velebita do krajnjega juga. Njih 367 položilo je život za slobodu Hrvatske. Šestorica još uvijek nisu pronađeni.