Splitsko ljeto: Premijerno prikazan balet 'Na putu'

U četvrtak je na Sustipanu u sklopu 62. Splitskog ljeta Balet HNK Split premijerno izveo predstavu Igora Kirova 'Na putu', a sudeći po reakcijama publike, osim izvrsne kulise i ambijenta na otvorenom koreografija im se jako svidjela što su nagradili dugotrajnim pljeskom.

Koreografu Igoru Kirovu asistirala je Mojca Majcen, kostimograf je bio Aleksandar Noshpal, a oblikovatelji svjetla i zvuka Branimir Bokan i Tomislav Luetić. Radi se o prilično energičnoj i uzbudljivoj baletnoj predstavi. U njoj je Kirov uspješno Bachove kontrapukte pretvorio u pokrete, kao što je u predstavi '5 do 12', inspiriranom makedonskom narodnom glazbom, sinkope u glazbi prenosio na pozornicu. Crno-bijele varijante u predstavi označavaju zagađivanje čovjeka tijekom čitavog života, u smrt ulazimo u crnome, rasterećeni problema i čekajući neki drugi i bolji život, stoji u najavi.

Koreograf Igor Kirov, kojem je ta predstava treća u splitskom teatru, vjeruje da je ona zanimljiva publici. Na sceni je bilo 17 plesača, svaka od 30 glazbenih varijacija je nova priča, a cijela priča započinje na jedan te završava na drugi način, rekao je. U predstavi su nastupili plesači Baleta HNK Split Ekaterina Kuznjecova, Matea Milas, Gabriela Mede, Eva Karpilovska, Hazuki Tanase,  Tina Hatlak, Lejla Bajramović, Ajla Kadrić, Artjom Žusov, Ivan Boiko,  Aleksandar Korjakovski, Remus Dimache, Romulus Dimache, Uroš Škaper,  Ašatbek Yusupuhanov, Yevhen Baranovskyi i Francesco Bruni.

Glazba za predstavu u originalu je pisana za čembalo. Bachovi nasljednici i glazbenici poslije njega radili su razne varijante, a Kirov je koristio orkestar i piano. Predstava 'Na putu' na programu 62. Splitskog ljeta bit će i 6. te 7. kolovoza.