I ove godine održan Memorijal 'Andrija Andabak' u Nuštru

U spomen na branitelja Andriju Andabaka, ali i sve nuštarske branitelje - od 1996. svakoga se srpnja u Nuštru održava memorijalni turnir koji nosi njegovo ime. Memorijal organiziraju njegovi sinovi Stjepan i Marko Andabak. A ove godine sve su zabilježili kamerom i montirali kratki pregled programa kojeg su organizirali.


Andrija Andabak
je svoj život položio na oltar Domovine 7. srpnja 1992. godine. Andriji, poznatom kao 'lovac na tenkove', priznato je uništenje ili onesposobljavanje ukupno 32 neprijateljska oklopna vozila u samo osam mjeseci Domovinskog rata. U njegovu čast uspostavljeno je i priznanje 'Andrija Andabak' koje MORH dodjeljuje za uništenje 3 ili više neprijateljska oklopa, a koje je osobno potpisao general Stipetić. Andrija je posmrtno odlikovan činom pukovnika, te Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Danas Hrvatski povijesni muzej Zagreb u sklopu izložbe 'Domovinski rat' izlaže i osobne predmete pokojnog Andrije, Blage Zadre i drugih hrvatskih heroja Domovinskog rata.


U njegovu spomen, ali i svih nuštarskih branitelja, u Nuštru od 1996. godine i memorijalni turnir u nogometu koji nosi njegovo ime. Zadnjih nekoliko godina, njegova dva sina Stjepan i Marko, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a uz pomoć općine Nuštar i Županije Vukovarsko-srijemske organiziraju Memorijal Andrija Andabak u sklopu kojeg se održavaju mnoga kulturna, umjetnička, znanstvena, sportska i zabavna događanja. Među ostalim; izložba MCDR Vukovar i Hrvatskog povijesnog muzeja Zagreb, radionice Gradske knjižnice Vinkovci, prikaz filmova na ljetnom kinu, te dječje lutkarske predstave 'Postolar i vrag' (Gradsko kazalište 'Joza Ivakić' Vinkovci), 'Pale sam na svijetu' (Dječje kazalište 'Branko Mihaljević' Osijek), 'Mjesečina', UAOS. Na memorijalnim turnirima do sada su podijelili nešto više od 1000 majica s likom Andrije Andabaka, a prve tri ekipe na turniru dobile su pehar u obliku rakete s Andrijinim potpisom.


Krati film s Memorijala održanog u srpnju ove godine prikazan je i u Dobrom jutru, a u emisiji su gostovali i Andrijini sinovi Stjepan i Marko koji su i glavni organizatori cijelog Memorijala: