Francuski gradić poplavljen vinom

Prosvjedna skupina u gradu Seteu u južnoj Francuskoj izazvala je ozbiljne nevolje, zbog kojih su morali reagirati i vatrogasci, razbivši iz prosvjeda posude s vinom koje se onda potocima razlijevalo po gradu ugrozivši trgovine i podrume kuća.

Tisuće litara vina teklo je ulicama, javili su lokalni mediji. Ubrzo su morale reagirati i hitne službe kako bi bujicu vina stavile pod kontrolu i spriječile njeno prelijevanje u podzemne garaže. Kako je izvijestio kanal France 3, organizatori prosvjeda su članovi Regionalnog akcijskog odbora proizvođača vina (Crav), koji su se na taj potez odlučili zabrinuti jeftinim uvozom vina.

Zašto ovakva akcija? Zato što nikada ne slušaju što govorimo, kazao je predstavnik Crav-a za France 3. Poplava vina zbila se u Seteu, lučkom gradu regije Languedoc-Roussillon, koja je jedan od najvećih francuskih proizvođača vina. Vino se u bujicama razlijevalo ulicama tako da su podrumi i obližnje kuće poplavljene, javili su lokalni mediji.

Ranije ove godine Španjolska je službeno prosvjedujući pozvala francuskog veleposlanika nakon što su francuski seljaci u blizini mjesta Le Bolou, u južnoj Francuskoj, zaustavili španjolske kamione koji su prevozili vino i prolili cjelokupan njihov teret. Lokalni sindikalni čelnik proizvođača vina Frederic Rouanet osudio je posljednje napade, no za časopis Decanter kazao je da je i on zabrinut velikim porastom uvoza jeftinog vina u francuske trgovine.