Fužine, idealno odredište za bijeg od gužvi i vrućina

U prvih sedam mjeseci ove godine Gorski kotar je posjetilo 15 tisuća domaćih i stranih turista i ostvarilo 45 tisuća noćenja što je 20 posto više nego prošle godine. Uz Delnice, Ravnu Goru i Mrkopalj, najveće povećanje bilježi prva dama goranske rivijere Fužine koju je ove godine posjetilo čak trećinu više gostiju.

Smještene na glavnoj cesti Rijeka - Zagreb, Fužine su samo jedan sat udaljene od Zagreba, pola sata od Opatije, od zapadne Istre sat i pol te ne predugih 3 do 4 sata od Splita i Osijeka. Domaćim i stranim turistima, koji u sve većem broju otkrivaju goransko more, idealno su odredište za bijeg od ljetnih gužvi i vrućina.

Trenutno borave turisti iz 15 zemalja, a vrlo je interesantno i iznenađujuće za nas da su nam najbrojniji gosti Nijemci. Imamo i dosta Francuza, najviše gostiju koji traže aktivni odmor, a kojima su Fužine često baza ne samo za Gorski Kotar, nego za posjet cijeloj Hrvatskoj, kaže direktor TZ-a Fužine Marinko Jakovljević. Otkrili su ih i Izraelci i Korejci, a domaći gosti i izletnici često ih posjećuju tijekom vikenda i kad žele predah od visokih temperatura uz vožnju brodom po jezeru.

Izvorna goranska hrana i autohtoni specijaliteti dodatni su motiv dolaska na goransku rivijeru na kojoj su temperature niže od 5 do 10 stupnjeva. Posebno ujutro i navečer kada, koliko god nevjerojatno zvučalo, i u srcu ljeta zatreba toplija odjeća. Stoga nije čudno što broj zaljubljenika u goransko more svakodnevno raste.