Crkva sv. Marije Snježne u Belcu, biser baroka u Hrvatskoj

Crkva Svete Marije Snježne u Belcu jedan je od najljepših primjera baroka u Hrvatskoj. Nedavno su je posjetili bavarski stručnjaci radi zajedničke prijave na natječaj Kreativna Europa.

Cilj projekta je proučavanje, znanstvena obrada i valorizacija ukupnog kiparskog opusa obitelji Straub, koji se proteže kroz četiri države - Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Njemačku. Na Blagdan Gospe Snježne okupili su se mještani Belca na svetu misu uz ovo remek djelo barokne umjetnosti. I nije bilo posjetitelja koji nije ostao bez daha kad je ugledao unutrašnjost crkve.

Ni godinu dana od obnove, u nju redovito dolaze i europski povjesničari umjetnosti, a njemački su stručnjaci posebno zainteresirani za oltar svetog Stjepana. Ovaj je oltar bitan jer se pojavila međunarodna inicijativa kojom bi se istražio sakralni inventar kojeg su izrađivali majstori iz obitelji Straub. Iz ove crkve pripisuje im se oltar Svetog Stjepana, kao i glavni oltar, kažu u mjestu.

Belec je popularno hodočasničko i proštensko središte, ali i mjesto koje vole ljubitelji starine. Svi koji je posjete, slažu se da je Crkva Svete Marije Snježne u Belcu biser koji je potrebno dodatno istražiti.